Emma Hemberg

Emma Hemberg

Sweden

Alla blödarsjuka kvinnor måste hittas
Man räknar med att det idag finns över 50 000 kvinnor i Sverige som lever helt ovetandes med en blödarsjuka. Kvinnor som precis som jag tills för några år sedan lever med riklig mens och andra blödningssymptom och som lider av detta helt i onödan. Dessa symptom ses ofta av sjukvården som normala, tills kanske något allvarlig händer.
Jag har en blödarsjukdom som heter Von Willebrand typ 1. En diagnos som jag fick först vid 29-års ålder. Diagnosen fick jag efter att min dotter fick halsfluss och kräktes blod och vi efter ambulansfärd och sjukhusvistelse fick reda på att hon hade Von Willebrand. Efter att min dotter fick sin diagnos så fick jag äntligen min. Det tog alltså många år tills jag fick min diagnos och jag fick den egentligen av en slump. Hade inte min dotter blivit så sjuk när hon hade halsfluss, hade jag fortfararande haft stora menstruationsblödningar varje månad och andra blödningsproblem.
Jag vet hur svårt det är att få rätt hjälp och diagnos. Jag har haft symptom på att vara blödarsjuk ända sedan barnsben utan att någon egentligen har uppmärksammat att något var ”fel”. Min mamma sökte läkare flera gånger när jag var liten på grund av alla mina blåmärken och näsblödningar. När jag var tonåring sökte jag flera gånger själv för min rikliga mens, men jag fick alltid höra att allt är normalt och att jag bara hade otur. Jag levde helt enkelt med tron på att jag bara hade otur att ofta ha mens i 14 dagar och behöva gå upp flera gånger per natt för att byta binda. Jag blödde också mycket vid min första förlossning och jag blödde framförallt väldigt länge. Detta hade kunnat förhindras om jag hade vetat att jag var blödarsjuk. Jag hade egentligen tur att det inte gick värre än vad det gick. Därför är det oerhört viktigt att alla blödarsjuka kvinnor i vårt land hittas.
Nu när jag har fått min diagnos behöver jag inte längre vara orolig över mina menstruationblödningar eftersom jag har fått mediciner som gör att jag blöder mindre. Jag behöver inte ha mens halva tiden av mitt liv och jag kan sova på nätterna och leva ett normalt liv. Råkar jag ut för en olycka eller behöver opereras kan mina mediciner rädda mitt liv.
Alla tjejer och kvinnor som har rikliga blödningar bör utredas och inte nonchaleras som att allt är normalt. För det är det oftast inte. Alla kvinnor där ute i vårt avlånga land som har problem med blödningar av olika slag bör utredas för ev. blödarsjuka. Hjälp finns att få och en sådan utredning kan rädda liv. Nu är det dags att hitta alla dessa ovetandes blödarsjuka i Sverige. Siffran 50 000 måste minska.
/ Emma Hemberg

Share this story / Partager cette histoire / Compartir esta historia

Emma Hemberg

Sweden

Share this story / Partager cette histoire / Compartir esta historia